Van Kleef door de jaren heen

Jarno van den Heuvel

Museum Van Kleef voorgevel

Geschiedenis

In het centrum van Den Haag heeft destilleerderij Van Kleef van 1842 tot 1986 gefloreerd met het maken van jenevers, likeuren en bitterextracten in de eigen fabriek aan de Lange Beestenmarkt. Lamberthus Theodorus van Kleef is de oprichter van de stoomdistilleerderij 1e klasse. De dranken die hier werden gemaakt werden verkocht in de slijterij die naast de fabriek zat.

Sloop Distilleerderij Van Kleef

In 1986 besloot de gemeente dat Van Kleef zijn deuren moest sluiten vanwege het brandgevaar dat de productie van alcohol met zich mee brengt.  Er werd toen besloten om de distilleerderij achter het winkelgedeelte volledig af te breken. Op deze plek is nu de museum tuin, die je nu nog kunt bekijken bij een bezoek aan het Museum van Kleef.  Onder de nieuwe gebouwde bottelarij liggen nu nog steeds 8  alcohol kelders waar maar liefst bijna 40.000 liter alcohol kan worden opgeslagen.

Renovatie en nieuwe start

In 2000 werd het pand voor de oude Van Kleef distilleerderij volledig gerenoveerd en kon het zijn deuren weer openen. Louis Centazzo en zijn partner Fleur Kruyt waren hiervoor verantwoordelijk. Louis Centazzo: ‘Ik trof Van Kleef gesloten aan, een niet bestaand merk op een schitterend mooie locatie’

De restaurant eigenaar en zeer begaafd kok wist meteen dat dit was waar hij op zoek naar was. Hij was namelijk op zoek naar een echte Haagse lekkernij die hij zijn gasten kon schenken of kon geven aan buitenlandse bezoekers.

Alles vroeg in zijn ogen om vernieuwing. Van recepten en etiketten tot aan de branding. ‘We hebben met name in de branding van het product van het niet meer bestaande product heel veel tijd en energie gestoken’

Museum Van Kleef

Doordat er op de historische locatie geen jenevers, likeuren en andere dranken meer mochten worden gemaakt, is juist ‘de functie die het ooit was een stuk breder geworden dan wat het ooit geweest is’ aldus Fleur Kruyt. De dranken worden nu elders gemaakt, maar worden nog altijd vanuit de winkel verkocht. ‘Naast toeristen en Hagenezen, zijn het mensen ook van buiten Den Haag die Muesum van Kleef nog altijd weten te vinden.’

Een bezoek aan de winkel op de Lange Beestenmarkt kan worden gecombineerd met een rondleiding door het museum, uiteraard een hapje en een drankje en je kunt er zelfs uitgebreid dineren.

Nog meer tegenwerking

Doordat Den Haag bleef groeien, ging het hartstikke goed met Van Kleef. Tot 2009, toen het centrum van Den Haag in een keer in het midden gesplitst werd, waarbij volgens Louis Centazzo zowel consument en leverancier niet meer wist hoe ze Van Kleef Museum moesten bereiken. Dit heeft volgens Louis geleid tot een direct omzet verlies van 50%. Maar door passie en doorzettingsvermogen hebben ze heel knap toch weten te overleven.

Louis Centazzo 1956-2015

Louis Centazzo is helaas op veel te jonge leeftijd overleden in 2015, nadat hij op een vaartocht op zee een adersluiting  in zijn been kreeg. Hij overleed later in het ziekenhuis door een bloedvergiftiging. Tegenwoordig runt Fleur Kruyt nog altijd met volledige toewijding het Museum van Kleef.

Zuivere dranken

De jenevers en likeuren worden vandaag de dag nog altijd zoals vroeger gemaakt, dus zonder geur, kleur en smaakstoffen. Van Kleef heeft een ruime keuze aan gedistilleerd, van jenevers tot likeur en van wodka tot de welbekende Kruiden Baggah. Je kunt na een rondleiding een proeverij houden met verschillende smaken.

Wij hebben verschillende van Kleef producten in onze kerstpakketten zitten, zoals de Kruiden baggah, gin en walnotenlikeur.

Wil jij ook de smaak beleven van dit historische stukje Den Haag, kijk dan snel bij de kerstpakketten welk pakket Van Kleef dranken heeft of vraag een op maat gemaakte offerte aan

Van Kleef in je kerstpakket