Kaarsenmakerij van de Haeghe Groep

Emile Meijer

Onstaan van werkgelegenheidsproject

In een hoek van het grote pand van de Haeghe Groep aan de Kerketuinenweg is de kaarsenmakerij van Bert Boerman gevestigd. “De kaarsenmakerij is natuurlijk niet echt van mij, maar zo voelt het wel een beetje.” De kaarsenmakerij ontstond 40 jaar geleden als een werkgelegenheidsproject, oorspronkelijk was de kaarsenmakerij gevestigd op de boulevard in Scheveningen, maar ze groeiden daar op een gegeven moment uit hun jasje. “Alle machines die je hier ziet staan stonden daar ook, je moest er soms zijlings tussendoor omdat het zo krap was. Tegenwoordig zou dat niet meer gaan, de brandweer zou gelijk de stekker eruit trekken, maar toen waren ze nog niet zo streng.”

Haeghe Groep overname

De Haeghe groep nam de kaarsenmakerij over in 2004. In de kaarsenmakerij werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik vind het leuk om met deze mensen bezig te zijn” zegt Bert, “elke morgen ben ik hier om kwart voor zeven, om half negen beginnen we pas, maar we drinken altijd met z’n allen koffie voor we beginnen. Dan kijk ik even de tafel rond en dan zie ik soms een paar koppies hangen. Dan loop ik later even langs en maak een praatje, dan hebben ze een blauwe envelop ontvangen, of zijn er problemen met de huur. Dan probeer ik dat voor ze op te lossen. We zijn er hier voor elkaar.” Onder de medewerkers hangt een gemoedelijke sfeer.

Werk in uitvoering

Twee mannen zijn bezig met het afwerken van witte stompkaarsen; “Deze kaarsen worden ivoorkleurig, daarvoor doe ik ze in deze bak met gekleurd kaarsvet en daarna in een bak met water, daar krijgen ze hun glas van.” zegt een van hen. Verderop worden de mallen voor de kaarsen voorbereid en zijn medewerkers bezig de kaarsen op lengte te zagen.

De kaarsen die er worden gemaakt worden voornamelijk verkocht aan de horeca door heel Nederland. Wij vinden het tof dat we de kaarsen van de Haeghe Groep kunnen aanbieden in onze pakketten. Weten in welk pakket de kaarsen zitten?

Haeghe Groep Kaarsen