Wijnen van Jaap en de Haagse Renee

Emile Meijer

Jaap wijnen

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je de mooiste Haagse producten van de tofste Haagse leveranciers. Lees hier het verhaal achter deze leverancier van JAAP wijnen

Op avontuur in Spanje

Amsterdammer Jaap en de Haagse Renee woonden al een aantal jaar in Lagoa, waar ze een kleine wijngaard hadden en JAAP als hobby wijn maakten, toen ze in 2006 de kans kregen om een stuk grond aan te kopen in Silves, met ruïne. Er werd een bouwaanvraag ingediend, maar omdat de bestemming agrarisch was, mocht er alleen gebouwd worden als er ook geboerd werd. Druiven zouden het worden. Het idee was om de druiven te verkopen en een deel zelf te houden om er de hobby wijn van te maken.

Wijnmakers in spé

De eerste jaren, terwijl er gewacht werd op de bouwvergunning stortten Jaap en Renee zich op hun nieuwe beroep van wijngaardenier. Na veel geploeter werden in 2011 de eerste druiven geoogst, maar de druiven raakten ze aan de straatstenen niet kwijt. Ze konden verkocht worden voor 15 cent per kilo, geplukt en wel, afgeleverd aan de Spaanse grens! Dat was het moment waarop ze dachten: “Laten we het eraf vallen, of gaan we wijn maken?” Dat laatste is het geworden.

Biologische prijswinnaars

De JAAP wijnen worden biologisch gemaakt. “Het is iets meer werk, je moet je werkplan afstemmen op de natuur en de weersomstandigheden, die niet ieder jaar hetzelfde zijn.” Per 2016 staat er op hun Quinta Rosa 4 hectare druiven, 8 verschillende soorten; “dat was handig toen het plan nog was om de druiven te verkopen”. Nu maken ze er limited edition wijnen van, ook wel boutique wijnen. De meeste van de wijnen gaan naar Nederland, waar ze een grote klantenkring hebben opgebouwd, maar ook lokaal in Portugal wordt de wijn verkocht.

“Wij zijn er trots op dat het ons is gelukt om prachtige wijnen te produceren, die niet alleen biologisch zijn maar ook nog eens behoren tot de beste wijnen van de Algarve.” In 2015 zijn de wijnen bekroond met een zilveren en een bronzen medaille in de challenge, VIII Concurso de Vinhos do Algarve 2015.

Wil jij ook wel zo’n Portugese wijn met Nederlandse naam en een Haagse randje?

JAAP wijn in je kerstpakkket?