UITGELICHT: Inproc

Emile Meijer

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je de mooiste Haagse producten van de tofste Haagse leveranciers. In UITGELICHT vertellen we het verhaal achter deze leveranciers, met vandaag; Inproc.

Al in 1853 startte Inproc op de Denneweg in het centrum als de ‘Indische Product Centrale’. Alles wat uit de koloniën kwam werd bij Inproc verkocht. Inproc levert koffie voor Haagse Pakketjes. Recent heeft eigenaresse Krista Buys de winkel overgenomen.

“De winkel is bijna 40 jaar van mijn ouders geweest. Zij namen de winkel over van een Joodse familie in 1967, in 2005 hebben ze het verkocht. Ik ben hier opgegroeid. Er zijn hier in de winkel nog zoveel dingen die herinneren aan mijn ouders. Van de handgeschreven labels op de bussen met thee en koffie tot de kluis waar vroeger de kas in werd bewaard.” zegt Krista met een aanstekelijk enthousiasme “Ik kan me nog herinneren dat we een keer de kat kwijt waren. Die bleek per ongeluk in de kluis te zijn opgesloten. Een beetje versuft kwam ze eruit, maar ze heeft het wel overleeft!”

Een van die relikwieën uit haar jeugd heeft er ook toe geleid dat ze nu eigenaar is van de winkel. Toen haar ouders de winkel verkochten ging alles over op de nieuwe eigenaar, behalve het Chinese beeldje in de etalage, dat bleef van de kinderen. “Op een gegeven moment werd ik gebeld door de vorige eigenaar, die zei dat ik het beeldje moest komen halen omdat de winkel ging sluiten. Ik kwam hier binnen om het beeldje op te halen en dacht toen: Zo kan het niet eindigen. Ik heb de winkel toen overgenomen.”

Krista werkt er nu hard aan om de winkel nieuw leven in te blazen. “De sfeer die de winkel uitademt wil ik graag behouden, maar we gaan wel vernieuwen. Ik zou het leuk vinden als hier een soort huiskamersfeer komt te hangen, met op elk moment van de dag bedrijvigheid. Laatst hebben we hier een intiem concert gehad en af en toe komt er een pianist uit de buurt langs om hier op de piano te spelen. Fantastisch vind ik dat.” Inproc heeft nog een lange weg te gaan om uit te groeien tot wat Krista voor ogen heeft, maar aan de energie van de nieuwe eigenaresse zal het niet liggen. Haagse Pakketjes is er trots op dat we mee kunnen helpen om Inproc weer op de kaart te zetten.

Wil jij nou ook Inproc koffie in je kerstpakket? Kijk dan op onze webshop en deel deze link met je baas.