Honing uit eigen stad

Emile Meijer

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je de mooiste Haagse producten van de tofste Haagse leveranciers. Dit keer zijn we op bezoek bij Eveline de Heij van Haagse Honing.

Van grafisch vormgever tot bijenhouder

De fascinatie voor bijen en honing is bij Eveline de Heij van Haagse Honing ontstaan in haar jeugd. “We hadden vroeger een moestuintje. Soms was daar ook een imker aan het werk, hij had een bijenkast met een kijkgat. Ik keek dan vaak de hele dag in de kast om te kijken wat de bijen aan het doen waren. En natuurlijk vind ik honing erg lekker.” In 2012 begon Eveline met Haagse Honing na eerst het imkers vak te hebben geleerd via de Imkers Vereniging Den Haag. “Ik ben opgeleid tot grafisch vormgever, maar doe nu dus heel wat anders.”

Bijen snelweg

In de tuin van haar huis staan inmiddels rond de 15 kasten met elk een bijenvolk met een populatie tot wel 70.000 werksters, een paar honderd darren en 1 koningin. In alle kasten samen zitten dus wel tot een miljoen bijen. “Het is hier in de zomer inderdaad wel een komen en gaan van bijen, maar als we in de lager gelegen tuin zitten hebben we er geen last van, bijen zijn mensenschuw, maar als ik uit het keukenraam op de eerste verdieping kijk lijkt het soms wel op een bijensnelweg” zegt ze.

Honing en meer

De omliggende tuin is helemaal bijenvriendelijk aangelegd, de bloemen en planten gedijen prima, met de bevruchting zit het door de 15 kolonies in de tuin wel goed. De zaden uit de tuin droogt Eveline en sinds dit jaar verkoopt ze deze ook, in kleine zakjes met een mooi vormgegeven ansichtkaart, als Haags Zaad. Zo stimuleert ze het verspreiden van voor Bijen nuttige planten. De bijen uit de kasten van Eveline bestrijken een gebied met een straal van 3 kilometer, Haagse Honing komt dus met recht ‘Uit duin en achtertuin’.

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je naast de Haagse Honing en Haags Zaad ook met honing gezoete Granola van Eveline. Benieuwd hoe dat allemaal smaakt?

Klik hier voor Haagse Honing producten