Kwartje bieren: van hobby project tot eigen brouwerij

Emile Meijer

Drie musketiers van Brouwerij Kwartje

Ik ontmoet Alexander Blomen, Rembrandt Hoogstraten en Faisca Bianchi in hun nieuwe pand net buiten het centrum van Den Haag, waar ze druk bezig zijn met het opbouwen van hun brouwerij en het brouwen van hun bieren. Ongeveer 2 jaar geleden zijn ze begonnen met het op de markt brengen van hun bieren, “we ontwikkelden onze recepten op een 20L installatie en huurden capaciteit bij andere brouwers om grotere hoeveelheden te maken” zegt Rembrandt, “huurbrouwen is gewoon duur, daarnaast is het veel moeilijker om de kwaliteit en controle te behouden.”

Extreme recepten

De bieren van Brouwerij Kwartje zijn vaak wat extremer, de recepten dus ook. “Dat heeft meer dan eens tot problemen geleid” zegt Alexander “Zo hebben we een keer een recept laten brouwen waar 30 procent rogge in moest, waar dit in normalere bieren 10 procent is. We werden om 12 uur ’s nachts boos opgebeld door de brouwer dat hij de stekker uit het brouwsel getrokken had, omdat door de rogge zijn filter verstopt geraakt was.”

Brouwerij wordt noodzaak met extreme recepten

Het werd de drie daarom duidelijk dat er een eigen brouwerij moest komen. Daarvoor moest flink worden geïnvesteerd, zelf namen ze een groot deel voor hun rekening, maar om de financiering rond te krijgen hebben ze gebruik gemaakt van crowdfunding. “Totaal hebben ongeveer 100 mensen geïnvesteerd in onze brouwerij, het grootste deel van de investeerders kennen wij niet persoonlijk” zegt Alexander. Dat levert soms aparte ontmoetingen op, “dan sta je op een festival en komt er iemand naar je toe die ook geïnvesteerd heeft”, zegt Faisca “dat is hartstikke leuk.”

In het nieuwe jaar houden ze een openingsfeestje voor onder andere investeerders, maar de komende maanden bouwen Alexander, Rembrandt en Faisca verder aan hun brouwerij en proeflokaal.

De namen van de bieren zijn termen uit de IT (de drie zijn daarin werkzaam). Benieuwd hoe bijvoorbeeld de smoked IPA “RSI” (inderdaad, vernoemd naar de muisarm) smaakt? Deze en andere bieren zijn terug te vinden in de kerstpakketten.

Tijd voor Kwartje bier in je kerstpakket