Het verhaal achter de Chinese thee van Sander en zijn ondernemerschap

Emile Meijer

Thee van Sander

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je de mooiste Haagse producten van de tofste Haagse leveranciers. We vertellen het verhaal achter deze leveranciers, met vandaag; Thee van Sander.

Waarom Sander ondernemer is geworden

Als ik Sander Kriek van Thee van Sander vraag waarom hij ondernemer geworden is zegt hij: “Daarvan droomde ik al als kind.” Een aantal jaar geleden werkte hij nog in loondienst bij broodjeszaak Ketje’s mix in Kijkduin. “Elke dag als ik het vuil ging wegbrengen liep ik langs een pandje in de passage van Kijkduin. Dat leek mij een mooie plek voor een theeschenkerij.” Toen dat pandje leeg kwam te staan heeft Sander de grote stap gewaagd.

Hij verkocht zijn huis en zegde zijn baan op. In december 2011 ging hij voor het eerst naar China om daar zelf thee in te kopen. “Ik kende al iemand die daar de connecties had. Ik heb daar een tolk ingehuurd en honderden theeën geproefd en inkopen gedaan.” Oudejaarsavond 2011 was zijn laatste werkdag bij Ketje’s Mix. Na 1 dag rust begon hij in het nieuwe jaar met klussen aan zijn toekomstige eigen zaak; Thee aan Zee.

Passie voor Chinese thee

Sander begon vanuit een passie voor Chinese thee, “maar in Thee aan Zee kwam ik daar weinig aan toe.” Hij was meer bezig met alle beslommeringen die komen kijken bij het runnen van een kleine horecazaak. Op een gegeven moment bestond daarom het idee om de zaak toch weer te verkopen. Sander wilde zich weer volledig focussen op de theeën. “Ik zetten Thee aan Zee te koop op Facebook en heb het zo van de hand kunnen doen.” Nu is Sander weer bezig met waar het hem om te doen was. De zelf geïmporteerde Chinese thee. “Naast verhandelen van de theeën geef ik ook Chinese thee workshops”.

Ook maakt hij zijn eigen blends, “zo is ook de Kijkduin melange ontstaan, het was een idee van een klant van Thee aan Zee om een lokale melange te maken.” Sander heeft voor inspiratie gekeken naar wat er zoal in de duinen groeit en hiermee heeft hij een melange gemaakt. “Het is een combinatie van Vlierbloesem en –bes, Duindoorn, Berkenblad en Rozenbottels.” Die ingrediënten koopt hij in, “het is een misverstand dat ik in de duinen zelf loop te plukken, daarvoor is het duinlandschap te kwetsbaar, en bovendien is het verboden”.

Benieuwd hoe die Kijkduin theemelange van Thee van Sander smaakt? In onze webshop vind je meerdere pakketten met de Sander’s thee.

Bekijk kerstpakketten met Kijkduinmelange