Meneer Chocola

Jarno van den Heuvel

Oude Meneer Chocola | Haagse Pakketjes

Geschiedenis

Ted Hendriks en Boris Vermeulen werkten al samen in de keuken bij strandtent Buiten in Scheveningen. Hierna zijn ze beide gaan studeren, reizen en werken in buitenlandse restaurants en kwamen ze een aantal jaar later terug als volleerde patissiers.
Je vindt Meneer Chocola tegenwoordig op Keizerstraat 124 in Scheveningen, maar daar is het niet allemaal begonnen voor Ted en Boris. Het begon namelijk allemaal in een oud pandje aan de Wassenaarsestraat. Ze konden het pand voor een jaartje gebruiken want daarna zou het gesloopt worden. Dit was in 2009. Er mankeerde wel het één en ander aan het pand, maar na een weekend schilderen en timmeren hadden Ted en Boris er met behulp van vrienden toch wat moois van gemaakt.

Workshops geven

Het oorspronkelijke idee was om hier de chocolade workshops te houden die ze tot die tijd op locatie deden en er chocoladeproductie te gaan draaien. Van een vriend bij Casabarista kregen ze een klein koffie apparaat, met als doel dat zij vanuit dit pand workshops koffie konden gaan geven. Het liep alleen anders.

De workshops bonbons maken gingen wel gewoon door, maar vanaf de eerste dag kwamen er alle dagen vrienden en kennissen langs om even te kijken. En deze wilden eigenlijk allemaal gezellig een bakje koffie drinken. Al snel werd er gevraagd of er niet ‘iets te snaaien was’. Uiteraard werd aan die vraag voldaan. En zo werd Meneer Chocola steeds bekender in Scheveningen als de vaste plek voor een lekker bakje koffie, chocolade, croissantje en meer lekkers. Ondertussen werden er ook al flink wat taarten, desserts en chocolade besteld door bedrijven.

Het roer gaat om

Dus na een paar maanden besloten Ted en Boris om het originele concept een beetje los te laten en te kijken waar het heen ging. Het werd eigenlijk alleen maar drukker. Ondertussen begon de oude locatie her en der te kraken. En ook de gemeente kwam vragen naar de horeca vergunningen, die er niet waren. Ook al waren ze erg gehecht geraakt aan deze plek, gingen ze toch op zoek naar een nieuw locatie.

Boris Vermeulen alias Meneer Chocola

Ze vonden al vrij snel iets aan de Keizerstraat. Een gerenoveerd pand met de juiste vergunningen en veel meer ruimte. Na de opening  liep het eigenlijk vanaf dag één heel goed op deze locatie.

Boris: “Ik vind de hele atmosfeer het leukst, dus hoe enthousiast mensen zijn op een kleine locatie. Dat ik hier mensen blij zie en dat er een groot publiek komt die ook nog eens heel trouw zijn. Dat zegt mij heel veel. En wij proberen daar natuurlijk een bepaalde sfeer in te houden en af en toe wat vernieuwends te brengen.”

Toekomstplannen

Helaas is het vernieuwende het laatste jaar een beetje achterwege gebleven vanwege de enorme drukte, maar “We gaan dat nu weer oppakken door nog meer nadruk te leggen op chocolade, betere koffie en de lunchkaart wat vaker aan te passen. Want de koffie en chocolade combinatie is gewoon enorm goed.” aldus Boris

Hij geeft ook aan in de toekomst graag nog een grotere ruimte te willen hebben, alleen voor het maken chocolade. “We hebben nu een grote chocolade machine dus we kunnen echt veel aan. Dus het lijkt me wel leuk om met meer producten te werken, dus meer soorten bonbons. Een eigen lijn, dat mensen altijd iets mee kunnen nemen.”

Chocolade leverancier

Bij Meneer Chocola wordt gewerkt met chocolade van Pacari, en zij maken rauwe chocolade. En daarin proef je echt een verschil van kwaliteit.  Normaal gesproken wordt chocolade gewalst om de cacaoboter eruit te persen en gebeurt dit bij een temperatuur tot 74 graden Celsius. Maar op het moment dat de temperatuur daar net iets overheen komt is de kans groot dat de cacao verbrandt en dan kunnen er allerlei kankerverwekkende stoffen ontstaan.

Pacari doet dit helemaal anders, zij walsen namelijk onverwarmd met als gevolg dat de chocolade een veel puurdere smaak krijgt en al zijn gezonde bestandsdelen behoudt. Ook al duurt dit proces veel langer, de chocolade krijgt een veel betere kwaliteit.

Chocolade inspiratie

Gevraagd naar de chocolade inspiratiebron van Boris begint hij enthousiast over The Mast Brothers uit New York: “ Het zijn ruige gasten met tattoos en een rode baard, maar zien er wel heel netjes uit. Zij maken zelf bean-to-bar chocolade met bonen die ze met een eigen boot in Ecuador ophalen. Ze ontwikkelen echte goede chocolade, experimenteren veel en gebruiken gewaagde smaken. Daar hou ik van”. The Mast Brothers hebben inmiddels een grote chocolade winkelketen opgezet in New York en andere steden.

Een andere inspirator is Marou chocolade, “Dat zijn gewoon twee Franse debiele en die zijn gewoon echt gepassioneerd over chocolade, tegen het enge aan zelfs. Zij zijn in Vietnam begonnen toen ze daar een oude plantage vonden. Vandaar maken ze nu echt de lekkerste chocolade. Je proeft dan echt het verschil, het is hele andere chocolade dan die hier wij gewend zijn.”

www.meneerchocola.nl