EIBER Bier

Emile Meijer

EIBER Bier

Hobby bierbrouwen

De fascinatie voor bierbrouwen ontstond bij Jasper van den Burg van EIBER Bier in de tijd dat hij bij het Brouwcafé werkte. “Ik werkte daar achter de bar en in de bediening, gaandeweg leerde ik steeds meer over bier en ging ook proeverijen geven en gaf bier spijsadvies.” In die tijd keek Jasper ook steeds vaker mee met de brouwer. “Ik heb altijd al een passie gehad voor het zelf maken, dus het bierbrouwen trok mij ook. Ik begon eerst met een starter set, maar al snel kocht ik steeds meer en professionelere spullen om zelf bier te kunnen brouwen, maar het bleef een hobby.”

Ideeën werkelijkheid laten worden

Het idee om zelf een bier op de markt te brengen ontstond toen Jasper en zijn vriendin (en huidig compagnon) Louise 4 maanden op reis waren in Zuid-oost Azie.; “Ik wilde al een tijd uit de horeca weg. Ik had een tijdje als vertegenwoordiger gewerkt voor Kasteel bier, maar dat was het niet helemaal voor mij. Ik wilde ook graag iets voor mijzelf beginnen en zo kwam het idee van het bier boven drijven.” Tijdens deze reis werd er druk gefantaseerd en gepland zoals wel meer mensen dat doen op vakantie, maar Jasper liet het idee niet meer los toen hij thuis kwam. En ongeveer anderhalf jaar later kon hij zijn eerste eigen bieren verkopen.

Hofblond van EIBER

Hofblond is het eerste bier van EIBER, een toegankelijk blond bier. Jasper wil zich met Eiber vooral focussen op de lokale markt, “daarom wil ik toegankelijke bieren maken, die goed doordrinkbaar zijn.” Onder de naam EIBER Bier dus, eiber is een grotendeels vergeten woord voor ooievaar. “Mijn vader kwam met het idee, ik heb de naam dus eigenlijk aan hem te danken.” Jasper is druk bezig met het ontwikkelen van een tweede bier, dat geïnspireerd wordt op het Haagse Hopje. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een aantal ‘vaste’ bieren komen aangevuld met specials, die maar in beperkte oplage beschikbaar zullen komen. “maar dat kan nog even duren, de vraag naar Hofblond is zo groot, dat ik me daar nu volledig op focus.”

Ben jij benieuwd hoe dit echte Haags bier van Jasper smaakt? EIBER zit in verschillende pakketten van Haagse Pakketjes

EIBER bieren in je kerstpakket

Cocobolo kettingen

Emile Meijer

Cocobolo

Van bloempot tot sieraad

Ik spreek met Maya Khouw en Mondi Westerduin van Cocobolo in concept store Bar en Zo. “Mijn zus Zoë is mede eigenaar van deze winkel, hier worden onze producten verkocht.” Zegt Maya, het komt ook mede door haar dat Maya is gestart met Cocobolo. “Ik begon met het beschilderen van kopjes en andere spullen die ik tweedehands op de kop tikte.” Van daar uit begonnen ze zelf producten te maken zoals betonnen bloempotten, bij veel van de producten worden tweedehands spullen gebruikt. In het geval van de bloempotten bijvoorbeeld als mal.

Het idee voor de sieraden ontstond ook door creatief te kijken naar voorwerpen. “We hadden een paar van die mini kerstballetjes. Die vulden we met beton en toen dat uitgehard was hebben we de kerstballetjes kapot geslagen. Wat eruit kwam leek op een soort mini-sloopkogel. Deze hebben we als hanger aan een zilveren ketting gedaan.” In de Haagse Pakketjes vind je zilveren ketting met maanvormige hanger. “De hanger wordt gegoten met een speciaal soort fijn beton, door de manier waarop het beton uithard krijg je ook een soort maanlandschap-finish.” Ook de vormgeving van de kaarten waar de sierraden mee verpakt worden doen Maya en Mondi zelf.

Ben je benieuwd naar het werk van Mondi en Maya? De sierraden zijn te koop bij Bar en Zo en natuurlijk in onze pakketten.

Onze kerstpakketten

De Paagman CadeauCard

Emile Meijer

Paagman CadeauCard

Met gepaste trots kunnen wij aankondigen dat Haagse Pakketjes vanaf nu ook de Cadeau Card aanbieden van Boekhandel Paagman.

Familie bedrijf in Den Haag

Met twee grote winkels, in Scheveningen en het centrum van Den Haag, is er altijd wel een vestiging van Paagman in de buurt. Van oudsher is Paagman gevestigd aan de Frederik Hendriklaan in het Haagse Statenkwartier. In 2014 nam Paagman de boekwinkel in het centrum van Den Haag over, wat voorheen achtereenvolgens Verwijs, Selexyz, de Slegte en Polare was. Deze winkel opende in februari 2015 haar compleet vernieuwde winkeldeuren in het monumentale pand aan de Lange Poten 41 – tegenover de Tweede Kamer en vlak bij het Plein.

Het familiebedrijf Paagman staat onder leiding van Nadine en Fabian Paagman. Samen met ruim 100 collega’s zorgen zij ervoor dat ruim 63 jaar na oprichting, Paagman nog altijd toonaangevend is in Den Haag en omgeving in het bieden van een breed aanbod en gevarieerd assortiment producten en onderscheidende dienstverlening – zowel online als in haar winkels; zowel aan bedrijfsmatige afnemers als aan particulieren. Nadine en Fabian zijn de derde generatie eigenaren van Paagman.

Kadau Cagd

De nieuwste CadeauCard van Paagman is voor iedereen die niet weet wat ie wil geven maar wel origineel wil zijn. De tekenaar van Haagse Harry; Marnix Rueb, maakt vijf grappige ontwerpen voor de cadeaukaart, met bijpassende originele geschenkverpakking.

De Paagman CadeauCard is ideaal, als je liever je medewerkers de laat wat ze kopen als kerstgeschenk, of als aanvulling op een kerstpakket.

De Kakkers van Bakkerij Hessing

Emile Meijer

Bakkerij Hessing

Hessing: 3 generaties kwaliteitsbakkers

Op 1 november 2016 opent Bakkerij Hessing een nieuwe winkel aan de Weissenburgstraat 150, het ambacht van bakker wordt al 3 generaties over gegeven van vader op zoon. De bakkerijen van Hessing worden tegenwoordig geleid door Stefan Hessing, maar de vorige generatie, de broers Hans en Frans Hessing staan nog steeds in de bakkerijen. “Mijn vader is al in de zeventig, maar hij denkt er niet over om te stoppen” zegt Stefan, “Het bakkersvak is ook zo mooi, je maakt met je handen de lekkerste producten.” Bij Bakkerij Hessing draait het om traditie en kwaliteit, de broden en broodjes die ’s morgens in de winkels liggen zijn een paar uur daarvoor, dus in de nacht, gemaakt. “En dan bedoel ik niet afbakken, wij maken alle producten van A tot Z zelf. Natuurlijk is het duurder om ’s nachts te bakken, maar alleen zo heb je ’s morgens het lekkerste verse brood. Daar kan geen ander systeem tegenop.

Al 25 jaar Haagsche Kakker

Bakkerij Hessing heeft een rijke historie, natuurlijk koesteren ze de Haagsche Kakker, die ze 25 jaar geleden herintroduceerde naar historisch recept. “De Kakker is wereldberoemd in Den Haag” zegt Stefan, “maar we hebben ook zware tijden gekend. In het verleden hadden wij 10 winkels, maar eind jaren negentig, met de opkomst van de grote supermarkten zijn er veel bakkers verdwenen. Wij hadden het ook zwaar, maar hebben het gelukkig overleeft. Dat is ook ondernemen.”

Nieuwe winkel

In 2007 nam Stefan de eerste bakkerij over, sinds drie jaar is hij ook eigenaar van de andere twee winkels. Waar wil hij heen met Hessing? “Bakkerij Hessing is een instituut binnen Den Haag, We willen die identiteit natuurlijk behouden, we gaan niet ineens overal hippe krijtborden neerzetten en alles betimmeren met steigerhout. Maar we gaan wel mee met de tijd.” Op 1 november opent Stefan een nieuwe winkel in Benoordenhout, zo kunnen ze de capaciteit van de bakkerijen beter benutten, “we gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet”.

Wij zijn er trots op dat de Haagsche Kakker ook dit jaar weer in onze pakketten kunnen aanbieden. Wil jij ook wel zo’n Kakker in je kerstpakket? Kijk dan in onze webshop voor het aanbod.

Haagsche Kakker, Panforte of Nougat in je kerstpakket

Kwartje bieren: van hobby project tot eigen brouwerij

Emile Meijer

Drie musketiers van Brouwerij Kwartje

Ik ontmoet Alexander Blomen, Rembrandt Hoogstraten en Faisca Bianchi in hun nieuwe pand net buiten het centrum van Den Haag, waar ze druk bezig zijn met het opbouwen van hun brouwerij en het brouwen van hun bieren. Ongeveer 2 jaar geleden zijn ze begonnen met het op de markt brengen van hun bieren, “we ontwikkelden onze recepten op een 20L installatie en huurden capaciteit bij andere brouwers om grotere hoeveelheden te maken” zegt Rembrandt, “huurbrouwen is gewoon duur, daarnaast is het veel moeilijker om de kwaliteit en controle te behouden.”

Extreme recepten

De bieren van Brouwerij Kwartje zijn vaak wat extremer, de recepten dus ook. “Dat heeft meer dan eens tot problemen geleid” zegt Alexander “Zo hebben we een keer een recept laten brouwen waar 30 procent rogge in moest, waar dit in normalere bieren 10 procent is. We werden om 12 uur ’s nachts boos opgebeld door de brouwer dat hij de stekker uit het brouwsel getrokken had, omdat door de rogge zijn filter verstopt geraakt was.”

Brouwerij wordt noodzaak met extreme recepten

Het werd de drie daarom duidelijk dat er een eigen brouwerij moest komen. Daarvoor moest flink worden geïnvesteerd, zelf namen ze een groot deel voor hun rekening, maar om de financiering rond te krijgen hebben ze gebruik gemaakt van crowdfunding. “Totaal hebben ongeveer 100 mensen geïnvesteerd in onze brouwerij, het grootste deel van de investeerders kennen wij niet persoonlijk” zegt Alexander. Dat levert soms aparte ontmoetingen op, “dan sta je op een festival en komt er iemand naar je toe die ook geïnvesteerd heeft”, zegt Faisca “dat is hartstikke leuk.”

In het nieuwe jaar houden ze een openingsfeestje voor onder andere investeerders, maar de komende maanden bouwen Alexander, Rembrandt en Faisca verder aan hun brouwerij en proeflokaal.

De namen van de bieren zijn termen uit de IT (de drie zijn daarin werkzaam). Benieuwd hoe bijvoorbeeld de smoked IPA “RSI” (inderdaad, vernoemd naar de muisarm) smaakt? Deze en andere bieren zijn terug te vinden in de kerstpakketten.

Tijd voor Kwartje bier in je kerstpakket

Honing uit eigen stad

Emile Meijer

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je de mooiste Haagse producten van de tofste Haagse leveranciers. Dit keer zijn we op bezoek bij Eveline de Heij van Haagse Honing.

Van grafisch vormgever tot bijenhouder

De fascinatie voor bijen en honing is bij Eveline de Heij van Haagse Honing ontstaan in haar jeugd. “We hadden vroeger een moestuintje. Soms was daar ook een imker aan het werk, hij had een bijenkast met een kijkgat. Ik keek dan vaak de hele dag in de kast om te kijken wat de bijen aan het doen waren. En natuurlijk vind ik honing erg lekker.” In 2012 begon Eveline met Haagse Honing na eerst het imkers vak te hebben geleerd via de Imkers Vereniging Den Haag. “Ik ben opgeleid tot grafisch vormgever, maar doe nu dus heel wat anders.”

Bijen snelweg

In de tuin van haar huis staan inmiddels rond de 15 kasten met elk een bijenvolk met een populatie tot wel 70.000 werksters, een paar honderd darren en 1 koningin. In alle kasten samen zitten dus wel tot een miljoen bijen. “Het is hier in de zomer inderdaad wel een komen en gaan van bijen, maar als we in de lager gelegen tuin zitten hebben we er geen last van, bijen zijn mensenschuw, maar als ik uit het keukenraam op de eerste verdieping kijk lijkt het soms wel op een bijensnelweg” zegt ze.

Honing en meer

De omliggende tuin is helemaal bijenvriendelijk aangelegd, de bloemen en planten gedijen prima, met de bevruchting zit het door de 15 kolonies in de tuin wel goed. De zaden uit de tuin droogt Eveline en sinds dit jaar verkoopt ze deze ook, in kleine zakjes met een mooi vormgegeven ansichtkaart, als Haags Zaad. Zo stimuleert ze het verspreiden van voor Bijen nuttige planten. De bijen uit de kasten van Eveline bestrijken een gebied met een straal van 3 kilometer, Haagse Honing komt dus met recht ‘Uit duin en achtertuin’.

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je naast de Haagse Honing en Haags Zaad ook met honing gezoete Granola van Eveline. Benieuwd hoe dat allemaal smaakt?

Klik hier voor Haagse Honing producten

Versmaak siropen

Emile Meijer

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je de mooiste Haagse producten van de tofste Haagse leveranciers. In UITGELICHT vertellen we het verhaal achter deze leveranciers, met vandaag; Versmaak.

Tim Oosterhuis van Versmaak is al zijn hele werkzame leven bezig met smaak en geur. Oorspronkelijk begonnen als kok, maar sinds 8 jaar werkt hij bij de Bagels & Beans. “Het werk als kok was leuk, maar je bent altijd ’s avonds aan het werk en van al het proeven was ik behoorlijk dik geworden. Niet echt gezond”. De liefde voor eten en drinken bleef wel. “Ik wilde mijn kennis en enthousiasme ook graag overbrengen op andere mensen. Ik heb bijvoorbeeld les gegeven aan leerlingen van middelbare school De Populier in de bomenbuurt. We gingen dan plukken uit de moestuin van de school, maar ook gewoon ‘wild’ en van alles dat we verzamelden maakten we dan bijvoorbeeld jam of siroop. Het is leuk om te zien hoe de leerlingen eerst ontzettend sceptisch zijn, maar als ze eenmaal proeven wat ze hebben gemaakt, dan heb je ze mee.”
Uiteindelijk is het idee voor de siropen ontstaan uit een vraag vanuit Bar en Zo. “Barro Kessler is een vriend van me en runt mede de winkel, hij wilde daar graag iets anders kunnen schenken dan de geijkte frisdranken.” Drie maanden geleden is Tim begonnen met het maken van siropen voor de verkoop, momenteel zijn ze enkel bij Bar en Zo te krijgen. “Ik krijg uit de winkel ook veel feedback van klanten, dat is erg prettig omdat ik nu veel experimenteer met de smaken van de siropen, maar uiteindelijk wil ik wel naar een aantal vaste smaken” De grondstoffen voor de siropen haalt Tim uit de duinen en het Ockenburghbos, aangevuld met fruit, suiker en kruiden die hij inkoopt. De siropen maakt hij gewoon thuis, op het fornuis in de avonduren.

Ben jij nu ook benieuwd geworden hoe die door Tim gemaakte siropen smaken? Zijn siropen zitten in meerdere pakketten van Haagse Pakketjes, kijk in de webshop en deel deze link met je baas.

De Notenbar

Emile Meijer

Generaties Notenverkopers

Net na de oorlog begonnen de grootouders van Dennis Plat op de Haagse Markt met het verkopen van noten. In eerste instantie vooral pinda’s, maar in de loop de jaren werd het assortiment uitgebreid. Dennis is eigenaar van De Notenbar sinds 1987 en doet het werk nog altijd met veel plezier. “Het is leuk om klanten blij te maken met de producten die je hebt en de service die je verleent.” Zegt Dennis, “Wij branden onze noten gewoon zelf in de winkel en op de markt en dat proef je.”

Echtug Haagsuh Pindakaas

In de winkel maakt Dennis daarnaast ook de verse pindakazen. “Mijn grootouders kochten jaren geleden een machine uit Amerika om pindakaas mee te maken. In eerst instantie maakten we alleen pindakaas met of zonder zout toegevoegd, maar we merkten toch dat er vraag was naar pindakaas met iets extra’s, toen zijn we gaan experimenteren. We hebben nu bijvoorbeeld pittige pindakaas, pindakaas met knoflook en natuurlijk de Echtuh Haagsuh pindakaas met Haagse Hopjes erin.”

Voor de basis van de pindakaas worden enkel pinda’s gebruikt, de machine maalt en perst de pinda’s in een handeling, daardoor worden de pinda’s vermalen, maar komt er ook olie vrij die de pindakaas smeuïg maakt. “In fabriekspindakaas wordt vaak van alles toegevoegd om de pindakaas smeerbaar te maken, als er op de verpakking bijvoorbeeld plantaardige olie staat, dan is er meestal palmvet toegevoegd.” Dat soort praktijken zullen er bij Dennis niet in komen. Hij bereidt zijn producten op de traditionele manier, zelfs de pindakaas machine van zijn grootouders staat nog in de winkel, al staat er ook een modernere versie naast.

Naast Echtuh Haagsuh Pindakaas vind je in de Haagse Pakketjes ook grote pinda’s en luxe notenmix van De Notenbar. Wil jij ook een van deze mooie producten in je kerstpakket? Klik dan snel verder.

Echtuh Haagsuh Pindakaas voor de kerst

Kaarsenmakerij van de Haeghe Groep

Emile Meijer

Onstaan van werkgelegenheidsproject

In een hoek van het grote pand van de Haeghe Groep aan de Kerketuinenweg is de kaarsenmakerij van Bert Boerman gevestigd. “De kaarsenmakerij is natuurlijk niet echt van mij, maar zo voelt het wel een beetje.” De kaarsenmakerij ontstond 40 jaar geleden als een werkgelegenheidsproject, oorspronkelijk was de kaarsenmakerij gevestigd op de boulevard in Scheveningen, maar ze groeiden daar op een gegeven moment uit hun jasje. “Alle machines die je hier ziet staan stonden daar ook, je moest er soms zijlings tussendoor omdat het zo krap was. Tegenwoordig zou dat niet meer gaan, de brandweer zou gelijk de stekker eruit trekken, maar toen waren ze nog niet zo streng.”

Haeghe Groep overname

De Haeghe groep nam de kaarsenmakerij over in 2004. In de kaarsenmakerij werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik vind het leuk om met deze mensen bezig te zijn” zegt Bert, “elke morgen ben ik hier om kwart voor zeven, om half negen beginnen we pas, maar we drinken altijd met z’n allen koffie voor we beginnen. Dan kijk ik even de tafel rond en dan zie ik soms een paar koppies hangen. Dan loop ik later even langs en maak een praatje, dan hebben ze een blauwe envelop ontvangen, of zijn er problemen met de huur. Dan probeer ik dat voor ze op te lossen. We zijn er hier voor elkaar.” Onder de medewerkers hangt een gemoedelijke sfeer.

Werk in uitvoering

Twee mannen zijn bezig met het afwerken van witte stompkaarsen; “Deze kaarsen worden ivoorkleurig, daarvoor doe ik ze in deze bak met gekleurd kaarsvet en daarna in een bak met water, daar krijgen ze hun glas van.” zegt een van hen. Verderop worden de mallen voor de kaarsen voorbereid en zijn medewerkers bezig de kaarsen op lengte te zagen.

De kaarsen die er worden gemaakt worden voornamelijk verkocht aan de horeca door heel Nederland. Wij vinden het tof dat we de kaarsen van de Haeghe Groep kunnen aanbieden in onze pakketten. Weten in welk pakket de kaarsen zitten?

Haeghe Groep Kaarsen

UITGELICHT: Inproc

Emile Meijer

In de pakketjes van Haagse Pakketjes vind je de mooiste Haagse producten van de tofste Haagse leveranciers. In UITGELICHT vertellen we het verhaal achter deze leveranciers, met vandaag; Inproc.

Al in 1853 startte Inproc op de Denneweg in het centrum als de ‘Indische Product Centrale’. Alles wat uit de koloniën kwam werd bij Inproc verkocht. Inproc levert koffie voor Haagse Pakketjes. Recent heeft eigenaresse Krista Buys de winkel overgenomen.

“De winkel is bijna 40 jaar van mijn ouders geweest. Zij namen de winkel over van een Joodse familie in 1967, in 2005 hebben ze het verkocht. Ik ben hier opgegroeid. Er zijn hier in de winkel nog zoveel dingen die herinneren aan mijn ouders. Van de handgeschreven labels op de bussen met thee en koffie tot de kluis waar vroeger de kas in werd bewaard.” zegt Krista met een aanstekelijk enthousiasme “Ik kan me nog herinneren dat we een keer de kat kwijt waren. Die bleek per ongeluk in de kluis te zijn opgesloten. Een beetje versuft kwam ze eruit, maar ze heeft het wel overleeft!”

Een van die relikwieën uit haar jeugd heeft er ook toe geleid dat ze nu eigenaar is van de winkel. Toen haar ouders de winkel verkochten ging alles over op de nieuwe eigenaar, behalve het Chinese beeldje in de etalage, dat bleef van de kinderen. “Op een gegeven moment werd ik gebeld door de vorige eigenaar, die zei dat ik het beeldje moest komen halen omdat de winkel ging sluiten. Ik kwam hier binnen om het beeldje op te halen en dacht toen: Zo kan het niet eindigen. Ik heb de winkel toen overgenomen.”

Krista werkt er nu hard aan om de winkel nieuw leven in te blazen. “De sfeer die de winkel uitademt wil ik graag behouden, maar we gaan wel vernieuwen. Ik zou het leuk vinden als hier een soort huiskamersfeer komt te hangen, met op elk moment van de dag bedrijvigheid. Laatst hebben we hier een intiem concert gehad en af en toe komt er een pianist uit de buurt langs om hier op de piano te spelen. Fantastisch vind ik dat.” Inproc heeft nog een lange weg te gaan om uit te groeien tot wat Krista voor ogen heeft, maar aan de energie van de nieuwe eigenaresse zal het niet liggen. Haagse Pakketjes is er trots op dat we mee kunnen helpen om Inproc weer op de kaart te zetten.

Wil jij nou ook Inproc koffie in je kerstpakket? Kijk dan op onze webshop en deel deze link met je baas.