BOON koffiebrander

Jarno van den Heuvel

In de winkel

Toen ik bij koffiebranderij BOON aan Prinsestraat binnen stapte, vielen me direct een aantal zaken op. Bij binnenkomst staat de Giesen koffie brander klaar om je welkom te heten. Hier wordt zelf dus gebrand. “Met deze machine kan ik per keer 6 kg bonen branden, maar er komt een grotere aan, één waarmee ik 15 kilo per keer kan branden” glundert Lianne Bertens.

Monumentenzorg

Wat mij verder opviel waren de aparte tegels en vooral het plafond dat ik de winkel zit. “Dit plafond en ook de tegels vallen onder de monumentenzorg en mogen dan ook niet afgedekt worden. Toen wij hier 5 jaar geleden begonnen wilden we eerst het plafond eraf trekken en het vlak maken. Dat was totdat er een man door de ramen naar het plafond stond te staren. Hij vertelde me dat het nog één van de weinige zinken plafonds in Den Haag was. Ook de tegels zijn uniek. Net als het plafond zitten deze er al sinds 1903. Het motief vertelt dat er hier vroeger een luxe slager heeft gezeten.”

Smaak en geur

Maar ik was er niet voor de tegels en het plafond uiteraard. Lianne kwam al op 18-jarige leeftijd vanuit een Brabants dorp naar Den Haag om hier te studeren. Ze heeft zelfs nog in een klein koffiewinkeltje aam de Molenstraat gewerkt, voordat ze aan de slag ging als chef. Ze was, voordat ze 5 jaar geleden met BOON begon, namelijk chef-kok in verschillende restaurants geweest. “Maar het werken als chef werd me uiteindelijk te zwaar en toen ben ik op zoek gegaan naar iets waar ik nog wel wat kon blijven doen met mijn passie voor smaak en geur.” Als koffie liefhebber was het voor Lianne geen lange zoektocht.

Leren branden

Lianne is één en al enthousiasme als ze begint te vertellen waar haar passie voor koffie is begonnen en welke stappen ze heeft gevolgd om er ook daadwerkelijk iets mee te doen om geld mee te verdienen. “Ik ben eerst naar een koffiebrand cursus gegaan in Duitsland en later ook nog één in België. Toen Willem Boot, een koffie goeroe naar Nederland kwam om een training te geven, ben ik ook daar nog heen gegaan.”

Lianne omschrijft zich zelf als een lichte brander, “ik kies ervoor om de uniek smaak van een boon meer naar voren te laten komen in tegenstelling tot zware branders die bonen zoet maken wat weer ten koste gaat van de unieke smaak van een boon.”

Winterblend

De koffie die je in de Haagse Pakketjes vind is een Winterblend met de bonen Brasil, India, Malawi en Costa. “Costa maakt m een beetje speculaas achtig, want Costa is een beetje notig en de Malawi boon is een beetje donkerchocolade en die twee samen geven dat speculaas achtige en dat maakt het heel bijzonder. Brasil en India bonen zorgen voor de basis. India zorg voor een volvette koffie en dat verstevigt de speculaas smaak ook weer.”

BOON Bier

Op de vraag of ik wist waarom er cafeïne in de plant zit, antwoordde Lianne dat dat diende als verdedigingsmiddel tegen insecten en ziektes. Ook voegde ze er nog het weetje aan toe dat “hoe hoger de koffieboon plantage ligt, hoe minder cafeïne er in de koffie zit.”
Als afsluiter laat Lianne me nog het biertje zien dat ze met de bierbrouwers van de Haagsche Broeder heeft gemaakt. “BOON is een koffiestout gemaakt door branders, broeders en brouwers, dat bekt toch alleen al heerlijk.”

Meer weten?

Iedere eerste zaterdag van de maand is er een openbare branding om 11 uur in de winkel aan de Prinsestraat 114. Dan vertelt Lianne over het brandproces en kun je mee proeven en ruiken.

BOON koffie kerstpakketten