Brouwerij Scheveningen

Emile Meijer

Ontstaan van het idee

In 1996 opende Tony Lutz in de haven van Scheveningen het Brouwcafé samen met een compagnon. In het café zou bier gebrouwen en verkocht worden, een concept dat over kwam uit Amerika en toen erg vernieuwend was. “Maar na bijna 20 jaar ging de horeca mij tegen staan”, zegt Tony, “dus besloot ik de zaak te verkopen en me te richten op het bier dat we er brouwden. Toen ik het Brouwcafé verkocht, wilde de nieuwe eigenaar de brouwerij niet meer in het café hebben, het nam teveel ruimte in beslag. We hebben toen de brouwerij verhuisd naar de Treilerstraat.”

Het pand lijkt vanaf de buitenkant meer op een garage, je ziet vanaf de straat niet dat er achter de overheaddeur een brouwerij schuil gaat. “Dit pand was mijn opslag in de tijd dat ik het Brouwcafé had. In de loop der jaren was de opslag helemaal vol gezet met van alles en nog wat. We hebben het helemaal leeg gehaald om plaats te maken voor de brouwerij en een proeflokaal.”

Bieren

Inmiddels worden er drie verschillende bieren gebrouwen, “Bomschuit” (IPA), “Zuidwester” (Ur Pilsch) en “Scheveninger Tripel”. De smaak van de bieren bepalen Tony en brouwer Wesley Aarse zelf. “Onze bieren zijn toegankelijk en goed doordrinkbaar, ik vind het belangrijk dat je na een eerste biertje van ons, zin hebt in een tweede.”

20-Jarig bestaan

Afgelopen week vierde Brouwerij Scheveningen zijn 20 jarig bestaan, speciaal voor die gelegenheid presenteerden ze een Quadrupel “Donker Genoegen” die in gelimiteerde en genummerde oplage beschikbaar komt. “Het bier is gebrouwen en gebotteld in 2014, nog in het Brouwcafé, maar komt nu goed op dronk. Mensen die dit bier willen kopen kunnen daarop inschrijven via de website van Brouwerij Scheveningen.”

Wil jij wel zo’n biertje van Brouwerij Scheveningen in je kerstpakket? Klik dan snel verder.

Schevenings Bier in je kerstpakket